Întreținerea sistemului musculo-scheletic devine o parte esențială a procesului de recuperare și refacere la sportivii de performanță.
“Ceea ce observ uneori este că fizioterapeuții gestionează în continuare recuperarea ca pe o singură disciplină, indiferent de metodele folosite pentru a o accelera, în timp ce recuperarea este un proces complex, multidisciplinar, implicând mai multe subsisteme cu niveluri diferite de răspuns și timp diferit pentru refacerea completă. Consider că personalizarea este cheia, iar un plan adecvat de recuperare este o consecință directă a înțelegerii fiziologice a cerințelor fiecărei discipline și a nivelului fiecărui sportiv”.
Conform Kellmann et al. (2018) „recuperarea este privită ca un proces de refacere cu mai multe fațete (spre exemplu: fiziologic, psihologic) în raport cu timpul”. Mai mult, este făcută o distincție terminologică evidentă între Recuperare și Regenerare. Astfel, „recuperarea este un termen umbrelă, care poate fi caracterizat prin diferite tehnici practice, cum ar fi regenerarea sau strategiile de recuperare psihologică”, în timp ce „regenerarea în sport se referă la aspectul fiziologic al recuperării și intervine, de regulă, ca răspuns la oboseala fizică instalată în urma antrenamentelor sau a competițiilor”.
Când se discută despre recuperare și regenerare, este important de subliniat faptul că scopul principal este reprezentat de accelerarea și facilitarea mecanismelor fiziologice care sunt deja activate de răspunsul normal la stresul fizic: adaptările biologice la antrenament se datorează activării mai multor procese biologice și fiziologice care vizează remodelarea țesuturilor și regenerarea substraturilor.
Exigențele ridicate ale sportului modern au impus implementarea unor strategii de recuperare în vederea susținerii nevoilor zilnice ale unui sportiv de performanță. Cele mai frecvente efecte ale suprasolicitării sistemului musculo-scheletic ca urmare a antrenamentului și exercițiilor continue sunt: umflăturile, scăderea amplitudinii de mișcare, scăderea temporară a forței musculare, durerea musculară, creșterea tensiunii pasive și creșterea proteinelor intramusculare din sânge (Clarkson și Hubal, 2002; Howatson și van Someren, 2008).
Înțelegerea conceptului de accelerare a recuperării este necesară înainte de a adopta orice metodă și strategie de recuperare. Scopul principal al oricărei tehnici de recuperare este de a facilita și accelera procesul de adaptare și de a nu interfera cu acesta.
Într-o lucrare recentă despre rolul recuperării după exerciții fizice (Peake, 2019), s-a menționat că scopul general al recuperării, ca element esențial al ciclului antrenament-adaptare, este de a recăpăta homeostazia prin completarea fluidelor și substraturilor, de a reface funcția cardiovasculară și temperatura corpului și de a reparara țesuturile deteriorate.
Activitatea de remodelare a țesuturilor în timpul procesului de recuperare promovează sinteza proteinelor datorită medierii biologice a rupturii și leziunilor musculare (Brentano și Kruel, 2011): momentul și tipul de intervenție sunt fundamentale pentru a promova o recuperare mai rapidă fără a perturba adaptările biologice pe termen lung.
LymphaTouch Sport și sistemul limfatic
Sistemul limfatic are un rol fundamental în timpul exercițiilor fizice, reglând volumul și presiunea tisulară prin conducerea fluidelor și a plasmei înapoi în sistemul circulator (din spațiul interstițial ) (Lane, Worsley, Mckenzie, 2005).
Deoarece aproximativ 70% din fluidele corpului uman se află în sistemul limfatic, este ușor de înțeles de ce funcția acestuia este de importanță primordială în restabilirea echilibrului fluidelor.
LymphaTouch® este un echipament absolut necesar pentru a facilita, accelera și pentru a menține în formă fizică maximă sportivii de performanță.
Decompresia mecanică (numită și presiune negativă) furnizată de dispozitiv este capabilă să stimuleze absorbția limfatică și să accelereze evacuarea fluidelor acumulate.
Ca metodă de îngrijire și întreținere zilnică a mușchilor, Lymphatouch® este unul dintre cele mai puternice instrumente aflate la dispoziția profesioniștilor din sportul de performanță, deoarece grăbește procesul de regenerare celulară, atunci când este utilizat în mod regulat, evitându-se astfel cronicizarea leziunilor.
“În propria experiență practică cu LymphaTouch®, folosesc în principal tehnica staționară și tehnica de alunecare cu diferite valori de presiune”.
Tehnica staționară presupune ținerea cupei de tratament pe mușchii și ariile specifice pentru 3 până la 5 pulsații, în timp ce tehnica de alunecare implică alunecarea cupei de tratament peste mușchii și zonele dorite.
Protocoalele lui Antonio Robustelli cu sportivii sunt următoarele:
1) Tehnica: Staționară
Valoarea presiunii: 260 – 290 mmHg
Momentul aplicării: după o sesiune de antrenament de forță în sala de sport care implică atât lucru concentric/excentric, cât și sesiuni extinse/temporare de alergare.
2) Tehnica: Alunecare
Valoarea presiunii: 290 – 330 mmHg
Momentul aplicării: după sesiuni intense de antrenament de viteză și putere care implică niveluri ridicate de contracții excentrice, decelerare și exerciții de schimbare a direcției.
În acest caz, scopul este de a facilita drenajul limfatic și de a redirecționa nivelurile superioare de fluide ca o consecință a microlacrimărilor datorate contracțiilor excentrice. LymphaTouch® poate ajuta, de asemenea, terapeuții în tratamentele miofasciale. În acest caz, celelalte două tehnici disponibile, ridicare și răsucire, pot avea un impact semnificativ asupra țesuturilor și pot îmbunătăți amplitudinea de mișcare.
Despre autor:
Antonio Robustelli este creatorul conceptului de performanță “Omniathlete”.
Este un consultant profesionist și antrenor de elită din Italia: domeniul său de expertiză include prevenirea accidentărilor, tehnologia sportivă, programarea antrenamentului de forță, dezvoltarea vitezei, monitorizarea recuperării și evaluarea revenirii în competiție. Lucrează în toată lumea de peste 16 ani cu semi-profesioniști, profesioniști și sportivi olimpici, precum și cu echipe profesioniste din diverse discipline.
Invitat în mod regulat în calitate de lector principal în cadrul conferințelor internaționale în Știința Sportului și Forța și Condiționarea, el este, de asemenea, membru al Comitetului Consultativ Editorial al Lower Extremity Review, cea mai cunoscută revistă pentru biomecanica extremităților inferioare, medicină sportivă și reabilitare. În prezent, este consultant pentru federații, foruri olimpice și pentru echipe de fotbal și baschet din Prima Divizie din Europa, Asia și SUA.
Sursa: https://www.lymphatouch.com/lymphatouch-application-in-high-performance-sport