Richard Wolf GmbH și ELvation Medical GmbH au dezvoltat de-a lungul deceniilor soluții de pionierat complementare pentru tratamentul endo-urologic al calculilor renali cu unde de șoc. Perfecționând modalitațile de tratament prin intermediul undelor de șoc, aceștia au inovat terapia Shockwave, utilizând unde de șoc focalizate direct pentru tratarea unei game largi de patologii ale sistemului musculo-scheletic. PiezoWave2T reprezintă a patra generație a acestei tehnologii care utilizează unde de șoc cu focalizare directă, fiind considerat cel mai eficient dispozitiv în terapia cu unde de șoc extracorporale (ESWT).
Principiile de bază ale terapiei cu unde de șoc extracorporale (ESWT)
Terapia cu unde de șoc extracorporale este o procedură non-invazivă, utilizată pentru a trata durerile acute și cronice ale sistemului musculo-scheletic. Acest lucru este realizat prin transmiterea unor unde de șoc generate în afara corpului, care sunt direcționate ulterior către țesuturi și cartilagii, la diferite adâncimi. Acest fenomen este urmat, la câteva microsecunde, de o scurtă perioadă de presiune negativă, cu o revenire treptată ulterioară la presiunea normală. Undele de șoc focalizate direct utilizate în procedurile ESWT ating presiunea de vârf exact în țesutul țintă.
Undele de șoc focalizate direct sunt utilizate și în terapia Trigger Points. Acest tip de terapie (TPST) oferă rezultate optime în tratarea contracturilor musculare. Având un punct focal precis, unda de șoc a dispozitivului PiezoWave2T este capabilă să localizeze punctele de tensiune, fiind eficientă în tratarea durerii reflective.
Patologii care pot fi tratate prin terapia ESWT
Bolile musculo-scheletice se numără printre cele mai frecvente afecțiuni, acestea afectând milioane de oameni la nivel mondial. Un procent mare al acestor afecțiuni este cauzat de entezită, o condiție medicală care se referă la inflamația inserțiilor osoase ale tendoanelor și ligamentelor. ESWT este o procedură eficientă pentru tratamentul diferitelor sindroame de durere cronică, dar și acută ale sistemului locomotor, printre care:
- tendinita calcică a umărului
- epicondilita laterală sau medială
- sindromul dureros miofascial
- pseudoartroză
- dureri în zona articulației șoldului
- tendinita rotuliană
- sindromul de stres tibial medial
- fasceita plantară
- tendinita ahileană
Principiul Piezoelectric focalizat
Un impuls electric de înaltă tensiune este utilizat pentru a excita elementele piezo-ceramice dispuse pe o suprafață concavă, determinându-le să se extindă pentru scurt timp și simultan cu câțiva micrometri pentru a crea un impuls de presiune. Focalizarea precisă și expansiunea non-liniară a impulsului duc la accentuarea acestuia, unda de șoc formându-se astfel în punctul focal al tratamentului.
Dispozitivul PiezoWave2T este singurul aparat care folosește unde de șoc cu focalizare directă, eliminând astfel necesitatea unui reflector suplimentar. Această tehnologie ține cont de designul plat și compact al sursei terapiei și de zona focală precisă și bine definită. Aplicațiile sunt silențioase și practic nedureroase, iar intensitatea nivelurilor de energie poate fi ajustată în mod liber, cu un impact neglijabil asupra dimensiunii focale. Terapia Piezo dispune de tehnologie cu un singur strat sau cu două straturi, în funcție de nivelurile de nergie necesare.
Diferențele dintre tehnologiile cu unde de șoc
Tehnologiile piezoelectrice, electromagnetice și electrohidraulice generează așa-numitele „unde șoc adevărate”, care pot fi utilizate în ESWT. Tehnologiile diferă în ceea ce privește modul în care este generată și transmisă unda de șoc, așadar diferă și în ceea ce privește proprietățile asociate, cum ar fi nivelurile de zgomot, dimensiunea focală, durabilitatea sursei de terapie, reglarea și focalizarea undei de șoc, adâncimea de penetrare și setările de intensitate ale undei de șoc.
• Sistemele electrohidraulice folosesc o scânteie pentru a genera unda de șoc și un reflector pentru a o focaliza.
• Sistemele electromagnetice funcționează folosind un principiu similar, dar utilizează o bobină electromagnetică în loc de o descărcare de scânteie pentru a genera unde de șoc.
• În cazul tehnologiei piezoelectrice, un impuls de înaltă tensiune extinde pentru scurt timp și simultan toate elementele Piezo pentru a crea un impuls de presiune.
• „Undele de șoc” radiale sunt, de fapt, unde de presiune radiale și diferă considerabil de undele șoc focalizate. Undele de presiune create de sistemele radiale (balistice) se răspândesc radial și sunt semnificativ mai slabe decât undele de șoc focalizate direct. Undele de șoc radiale planare și nefocalizate, iar densitatea de energie a undei de presiune scade rapid sub straturile superioare ale pielii.
Deoarece caracteristicile undelor de presiune radiale diferă semnificativ de cele ale undelor de șoc, undele de presiune radiale nu sunt potrivite pentru aplicațiile ESWT clasice care utilizează unde de șoc focalizate direct. O diferență deosebit de importantă este că undele radiale de presiune nu pot fi utilizate pentru tratarea țintită a zonelor mai profunde.
Adâncimea de penetrare a undelor de presiune radiale și a celor focalizate direct
Pentru a asigura livrarea precisă a fluxului de energie în timpul tratamentului, dispozitivului PiezoWave2T permite alegerea independentă a parametrilor „adâncime de penetrare”, „intensitate” și „unghi de incidență”.
Undele de șoc focalizate direct generează presiune maximă în zona focală, spre deosebire de undele de presiune radiale, care sunt generate balistic. Adâncimea de penetrare și intensitatea (presiunea) nu pot fi ajustate independent în cazul undelor de presiune radiale, întrucât adâncimea de penetrare depinde de setarea intensității. În cazul undelor de presiune radială cea mai mare intensitate este creată la suprafața tegumentară, acestea find utilizate pentru aplicații superficiale pe zone mai mari, în mod neuniform. Adâncimea de penetrare definită țintit și dozele de intensitate reglabile independent sunt aspecte distincte ale undelor de șoc focalizate direct.
Zona focală
Zona focală joacă un rol cheie în terapia Shockwave. Aceasta este zona în care undele de presiune se înclină pentru a crea o undă de șoc. Sursele de terapie cu unde de șoc focalizare direct pot crea zone focale cu caracteristici diferite. Volumul, lungimea, adâncimea de penetrare și densitatea fluxului de energie potențială a zonei focale pot varia, în funcție de zona de tratament.
În aplicațiile clasice ale terapiei cu unde de şoc extracorporale (ESWT), zona de 5 MPa este tot mai mult considerată zona de impact terapeutică. Zona de 5 MPa este definită ca zona focală într-un câmp acustic în care amplitudinea presiunii acustice este ≥ 5 MPa.
Prin intermediul utilizării undelor de șoc focalizate direct, dispozitivul PiezoWave2T oferă multiple avantaje față de aparatele cu unde de șoc radiale, datorită preciziei și eficienței sale superioare. Undele de șoc focalizate permit o direcționare exactă asupra zonei lezate, reducând afectarea țesuturilor adiacente și oferind o adâncime de tratament ajustabilă. Acest lucru face posibilă stimularea vindecării și reducerea semnificativă a durerii, într-un interval de timp redus. De asemenea, pacienții au raportat o experiență de tratament mai confortabilă și mai puțin dureroasă, ceea ce crește acceptabilitatea și răspunsul la tratament.În funcție de diagnostic, efecte benefice și de durată ale terapiei shockwave piezo vor putea fi observate la câteva zile sau chiar săptămâni după terapie.
Aparatul dispune de cinci tipuri diferite de sonde:
- F7G3 – Sondă de terapie cu punct focal mic (Adâncimea de penetrare 40/33/30 mm – Densitatea maximă a fluxului energetic 0,4 mJ/mm2);
- F10G4 – Sondă multifuncțională (Adâncimea de penetrare 66/44/40 mm – Densitatea maximă a fluxului energetic 0,82 mJ/mm2);
- FB10G6 – Sondă puternică, cu volum mare și adâncime de penetrare mare (Adâncimea de penetrare 99/71/60 mm – Densitatea maximă a fluxului energetic 0,7 mJ/mm2);
- F10G10 – Sondă cu adâncime de pătrundere mare și zonă focală punctiformă (Adâncimea de penetrare 172/116/100 mm – Densitatea maximă a fluxului energetic 0,3 mJ/mm2);
- FBL10x5G2 – Sondă cu focalizare liniară – Linia orizontală cu cel mai mare volum și cea mai mare energie a impulsului (Adâncimea de penetrare 30/29/20 mm – Densitatea maximă a fluxului energetic 0,16 mJ/mm2).
Sonda de terapie cu focalizare liniară FBL10x5G2 dispune de două straturi de cristale piezoelectrice, cu geometrie și proprietăți unice. Zona focală (zona de intensitate 10/-6dB) are un volum tridimensional de 46 mm x 20 mm x 4 mm. Spre deosebire de sursele de terapie focalizate punctiform, densitatea maximă a fluxului de energie (0,160 mJ/mm2) nu este atinsă numai de-a lungul axei centrale, ci și de-a lungul lungimii zonei de terapie.
În cazul aparatului PiezoWave2T:
• Adâncimea de penetrare este reglabilă, find folosite paduri din silicon interschimbabile;
• Adâncimea de penetrare este în mare măsură independentă de setarea de intensitate selectată;
• Adâncimea maximă de penetrare la centrul focal este de 2-10 cm (în funcție de tipul de aparat sau tehnologie folosită pentru a aplica terapia);
• Frecvența impulsurilor este ajustabilă, ajungând până la 12 Hz;
• În cazul utilizării aplicatorului liniar, zona de focalizare este mai mare (46 mm), determinând o terapie mai eficientă.
Dipozitivul este dotat cu două noi moduri de emisie:
- T-BURST: trenuri de impulsuri cu alternanță de frecvență crescătoare și pauze
- T-RAMP: trenuri de impulsuri cu frecvență crescătoare după o perioadă definită de timp
Cele două moduri de emisie asigură o terapie dinamică, cu o distribuire uniformă a fluxului de energie.
Totodată, aparatul dispune de un sistem Dual-view, având un display cu funcție touch, care facilitează configurarea parametrilor terapiei, dar și opțiunea ELvation HUB, biblioteca web digitală, unde se pot găsi informații privind aplicațiile și diferitele abordări în tratarea diverselor patologii.