Studiu privind tulburările de memorie la vârstnici

Cercetări recente au arătat faptul că o alimentație echilibrată, combinată cu exerciții fizice regulate și cu activități de stimulare neuronală, au ca rezultat o încetinire a ritmului de degradare cognitivă, la persoanele vârstnice.   

1

Un program coerent pentru vârstnicii cu risc de demență, constând în consiliere în privința alimentației, exerciții fizice efectuate cu regularitate, activități cognitive și o gestionare eficientă a factorilor de risc vascular sau metabolic, are drept rezultat o încetinire a degradării cognitive, conform unui studiu de specialitate realizat în Finlanda.

În studiul privind prevenția degradării cognitive, cercetătorii finlandezi au pornit de la ipoteza că un index ridicat al masei corporale și sănătatea cardiacă sunt principalii factori de risc în apariția tulburărilor de memorie și instalarea diferitelor tipuri de demență.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1260 persoane vârstnice, împărțite în două grupuri: primul eșantion a primit indicații pentru activități zilnice obișnuite, în timp cel al doilea, a beneficiat de consiliere privind dieta, participarea la exerciții fizice regulate,  terapie cognitivă și asistență în gestionarea factorilor de risc cardiovascular.  Toți participanții la studiu au fost diagnosticați, în baza testărilor preliminare, cu risc crescut de demență.

După doi ani, subiecții au fost reevaluați, cu ajutorul Testului Bateriei Neouropsihologice (NTB), în care scorul înalt corespunde unei mai bune funcționări mentale.

2

La general, scorul grupului de intervenție a fost cu 25% mai mare față de scorul grupului de control. Îmbucurătoare a fost și atitudinea pozitivă față de indicațiile privind un stil de viață sănătos. De pildă, prestația nutriționistului a sporit interesul pentru o alimentație sănătoasă, deși subiectul era cunoscut de majoritatea grupului.

Posted in Studii clinice