LymphaTouch – Aplicații în sportul de performanță.

Întreținerea sistemului musculo-scheletic devine o parte esențială a procesului de recuperare și refacere la sportivii de performanță.

“Ceea ce observ uneori este că fizioterapeuții gestionează în continuare recuperarea ca pe o singură disciplină, indiferent de metodele folosite pentru a o accelera, în timp ce recuperarea este un proces complex, multidisciplinar, implicând mai multe subsisteme cu niveluri diferite de răspuns și timp diferit pentru refacerea completă. Consider că personalizarea este cheia, iar un plan adecvat de recuperare este o consecință directă a înțelegerii fiziologice a cerințelor fiecărei discipline și a nivelului fiecărui sportiv”.

Conform Kellmann et al. (2018) „recuperarea este privită ca un proces de refacere cu mai multe fațete (spre exemplu: fiziologic, psihologic) în raport cu timpul”. Mai mult, este făcută o distincție terminologică evidentă între Recuperare și Regenerare. Astfel, „recuperarea este un termen umbrelă, care poate fi caracterizat prin diferite tehnici practice, cum ar fi regenerarea sau strategiile de recuperare psihologică”, în timp ce „regenerarea în sport se referă la aspectul fiziologic al recuperării și intervine, de regulă, ca răspuns la oboseala fizică instalată în urma antrenamentelor sau a competițiilor”.

Când se discută despre recuperare și regenerare, este important de subliniat faptul că scopul principal este reprezentat de accelerarea și facilitarea mecanismelor fiziologice care sunt deja activate de răspunsul normal la stresul fizic: adaptările biologice la antrenament se datorează activării mai multor procese biologice și fiziologice care vizează remodelarea țesuturilor și regenerarea substraturilor.

Exigențele ridicate ale sportului modern au impus implementarea unor strategii de recuperare în vederea susținerii nevoilor zilnice ale unui sportiv de performanță. Cele mai frecvente efecte ale suprasolicitării sistemului musculo-scheletic ca urmare a antrenamentului și exercițiilor continue sunt: umflăturile,  scăderea amplitudinii de mișcare, scăderea temporară a forței musculare, durerea musculară, creșterea tensiunii pasive și creșterea proteinelor intramusculare din sânge (Clarkson și Hubal, 2002; Howatson și van Someren, 2008).

Înțelegerea conceptului de accelerare a recuperării este necesară înainte de a adopta orice metodă și strategie de recuperare. Scopul principal al oricărei tehnici de recuperare este de a facilita și accelera procesul de adaptări și de a nu interfera cu acesta.

Într-o lucrare recentă despre rolul recuperării după exerciții fizice (Peake, 2019), s-a menționat că scopul general al recuperării, ca element esențial al ciclului antrenament-adaptare, este de a recăpăta homeostazia prin completarea fluidelor și substraturilor, de a reface funcția cardiovasculară și temperatura corpului și de a reparara țesuturile deteriorate.

Activitatea de remodelare a țesuturilor în timpul procesului de recuperare promovează sinteza proteinelor datorită medierii biologice a rupturii și leziunilor musculare (Brentano și Kruel, 2011): momentul și tipul de intervenție sunt fundamentale pentru a promova o recuperare mai rapidă fără a perturba adaptările biologice pe termen lung.

LymphaTouch Sport și sistemul limfatic

Sistemul limfatic are un rol fundamental în timpul exercițiilor fizice, reglând volumul și presiunea tisulară prin conducerea fluidelor și a plasmei înapoi în sistemul circulator (din spațiul interstițial ) (Lane, Worsley, Mckenzie, 2005).

Deoarece aproximativ 70% din fluidele corpului uman se află în sistemul limfatic, este ușor de înțeles de ce funcția acestuia este de importanță primordială în restabilirea echilibrului fluidelor.

LymphaTouch® este un echipament absolut necesar pentru a facilita, accelera și pentru a menține în formă fizică maximă sportivii de performanță.

Decompresia mecanică (numită și presiune negativă) furnizată de dispozitiv este capabilă să stimuleze absorbția limfatică și să accelereze evacuarea fluidelor acumulate.

Ca metodă de îngrijire și întreținere zilnică a mușchilor, Lymphatouch® este unul dintre cele mai puternice instrumente aflate la dispoziția profesioniștilor din sportul de performanță, deoarece grăbește procesul de regenerare celulară, atunci când este utilizat în mod regulat, evitându-se astfel cronicizarea leziunilor. 

“În propria experiență practică cu LymphaTouch®,  folosesc în principal tehnica staționară și tehnica de alunecare cu diferite valori de presiune”.

Tehnica staționară presupune ținerea cupei de tratament pe mușchii și ariile specifice pentru 3 până la 5 pulsații, în timp ce tehnica de alunecare implică alunecarea cupei de tratament peste mușchii și zonele dorite.

Protocoalelelui Antonio Robustelli cu sportivii sunt următoarele:

1) Tehnica: Staționară

Valoarea presiunii: 260 – 290 mmHg

Momentul aplicării: după o sesiune de antrenament de forță în sala de sport care implică atât lucru concentric/excentric, cât și sesiuni extinse/temporare de alergare.

2) Tehnica: Alunecare

Valoarea presiunii: 290 – 330 mmHg

Momentul aplicării: după sesiuni intense de antrenament de viteză și putere care implică niveluri ridicate de contracții excentrice, decelerare și exerciții de schimbare a direcției.

În acest caz, scopul este de a facilita drenajul limfatic și de a redirecționa nivelurile superioare de fluide ca o consecință a microlacrimărilor datorate contracțiilor excentrice. LymphaTouch® poate ajuta, de asemenea, terapeuții în tratamentele miofasciale și, în acest caz, celelalte două tehnici disponibile, ridicare și răsucire, pot avea un impact semnificativ asupra țesuturilor și pot îmbunătăți amplitudinea de mișcare.

Despre autor:

Antonio Robustelli este creatorul conceptului de performanță “Omniathlete”.

Este un consultant profesionist și antrenor de elită din Italia: domeniul său de expertiză include prevenirea accidentărilor, tehnologia sportivă, programarea antrenamentului de forță, dezvoltarea vitezei, monitorizarea recuperării și evaluarea revenirii în competiție. Lucrează în toată lumea de peste 16 ani cu semi-profesioniști, profesioniști și sportivi olimpici, precum și cu echipe profesioniste din diverse discipline.

Invitat în mod regulat în calitate de lector principal în cadrul conferințelor internaționale în Știința Sportului și Forța și Condiționarea, el este, de asemenea, membru al Comitetului Consultativ Editorial al Lower Extremity Review, cea mai cunoscută revistă pentru biomecanica extremităților inferioare, medicină sportivă și reabilitare. În prezent, este consultant pentru federații, foruri olimpice și pentru echipe de fotbal și baschet din Prima Divizie din Europa, Asia și SUA.

Sursa: https://www.lymphatouch.com/lymphatouch-application-in-high-performance-sport

Posted in Cele mai noi echipamente, Fizioterapie, Povesti de succes

Medicină de recuperare, realizată cu cele mai performante echipamente medicale, la Kineterra Concept din Constanța.

Misiunea Kineterra este de a oferi servicii medicale de înaltă calitate în domeniul recuperării medicale și în specialități complementare. Pentru atingerea acestui obiectiv, echipa Kineterra este constant preocupată de asigurarea unei infrastructuri medicale de top. Pornind de la ideea că locul central în recuperarea medicală îl ocupă kinetoterapia, însoțită de o serie de alte proceduri de fizioterapie, clinica își propune să devină un reper în peisajul medical românesc.

Kinetoterapia realizată de specialiștii clinicii pornește de la o evaluare funcțională inițială, cuantificabilă și complexă, urmată de terapia cu echipamente de înaltă performanță; ulterior, sunt efectuate reevaluări periodice ale parametrilor funcționali, astfel încât pacientul, dar și medicul curant să poată observa evoluția. Se adresează atât pacienților în mod personalizat, cât și grupurilor mici de pacienți, unde problemele nu sunt atât de mari. Echipa medicală își propune ca, urmare a evaluării, tratamentelor și monitorizării, pacienții să ajungă la un nivel funcțional care să le permită revenirea la o stare cât mai apropiată de normal, atât în viața de familie cât și în cea profesională.

Rolul echipamentelor HUR în cadrul clinicii Kineterra

Pentru a-și atinge obiectivele, Kineterra, cu viziune și interes pentru inovație și funcționalitate, a ales cele mai performante echipamente cu aer comprimat, folosite în recuperarea medicală la nivel mondial.

Producătorul finlandez este lider mondial în echipamente cu aer comprimat pentru kinetoterapie, medicină sportivă și specialități conexe. Cu peste 10 000 instalări pe 6 continente, HUR produce cu succes de 30 de ani echipamente computerizate, fiind un suport pentru specialiștii din domeniul sănătății. Contribuie astfel, la îmbunătățirea calității vieții, promovând medicina bazată pe dovezi și medicina accesibilă.

HUR, prin echipamentele și conceptele sale, susține acțiunile clinicii în dezvoltarea serviciilor de recuperare a pacienților cu dizabilități ale aparatului locomotor. În prima etapă, ținând cont de concepția lor, echipamentele HUR sunt utile în realizarea unei evaluări funcționale cuantificabile: evaluarea echilibrului, evaluarea detentei, evaluarea forței izometrice ș.a. Ulterior, echipamentele HUR permit îndeplinirea obiectivelor propuse împreună cu pacienții tratați în clinică: recuperarea amplitudinii de mișcare, a forței și a rezistenței musculare, a coordonării și a echilibrului. Pe parcursul programului de recuperare, cu ajutorul echipamentelor HUR, specialiștii Kineterra realizează reevaluarea parametrilor inițiali, acest lucru permițându-le să adapteze parametrii și tehnicile de lucru la fiecare pacient, într-un mod personalizat. De asemenea, modul de prezentare a rezultatelor evaluărilor permite utilizarea acestor date în scopul cercetării medicale.

Soluția HUR SmartTouch și conceptele medicale HUR

Soluția SmartTouch permite, pe lângă evaluare, o personalizare a tratamentelor prin recunoașterea automată a pacientului, care are la dispoziție o brățară RFID; în acest fel, pacientul simte că tratamentul lui este personalizat; suplimentar, modul de recunoaștere și autoadaptare a echipamentelor la pacient, permite economisirea unui timp prețios cu fiecare pacient, creșterea calității serviciilor medicale, precum și tratarea unui număr mai mare de pacienți.

Conceptele medicale HUR, bazate pe dovezi știintifice, pentru anumite categorii de pacienți, fac posibilă realizarea unor programe de kinetoterapie individualizate, cu scopuri bine definite pentru fiecare pacient. De asemenea, modul de desfășurare a programelor de kinetoterapie diminuează riscurile care pot apărea la aceste categorii de pacienți. Deloc de neglijat, realizând în acest mod programele de kinetoterapie, medicii din specialități complementare (Diabetologie, Cardiologie, Reumatologie, medicină de familie ș.a.) pot avea încredere că pacienții lor vor fi îngrijiți în cel mai profesionist mod posibil.

În privința așteptărilor și a planurilor de viitor ale echipei medicale de la Kineterra în lucrul cu echipamentele HUR, Kft. Doru Cristian ne-a mărturisit următoarele:

“Noile echipamente și concepte HUR ne vor ajuta sa oferim servicii medicale de calitate si o personalizare mai bună a planurilor de tratament, bazate pe dovezi științifice.

Ne propunem ca echipamentele HUR să fie utilizate în mod judicious de personalul nostru, cât mai aproape de potențialul real al acestor echipamente, atât în ce privește modalitățile de evaluare cât și cele de tratament. De asemenea, ne propunem să continuăm să utilizăm aceste echipamente, pentru a observa efectele kinetoterapiei la diverse categorii de pacienți, în cadrul unor studii medicale.”

Inovarea în domeniul sănătății, empatia cu pacientul cu dizabilități ale aparatului locomotor și colaborarea cu profesioniști internaționali din domeniul medical sunt preocupări constante ale echipei medicale a clinicii.

Mulțumiril echipei medicale a Kineterra Concept pentru sprijinul acordat în realizarea acestui articol.

Foto Credit: Doru Cristian, www.hur.fi

Posted in Kinetoterapie

ITO – numele încrederii

Reputatul producător japonez de aparatură medicală, ITO, este un promotor al medicinei bazate pe dovezi (EBM). Încă de la fondarea sa, în 1916, compania a fost constant preocupată de dezvoltarea celor mai performante tehnologii medicale pentru fizioterapie și medicină sportivă.

ITO s-a distanțat ca lider în producerea de echipamente medicale portabile, de înaltă performanță, lucru dovedit de prezența cu succes a dispozitivelor japoneze în peste 40 de țări de pe întreg mapamondul. În reabilitarea medicală, dar și în medicina sportivă, echipamentele ITO sunt sinonime cu eficacitatea și calitatea.

De-a lungul existenței de peste 100 de ani, organizația japoneză a înregistrat numeroase succese, performând la cel mai înalt nivel în crearea și dezvoltarea de tehnologie medicală și acționând ca un deschizător de drumuri în acest domeniu. Japonezii de la ITO au creat primul dispozitiv de radiologie, cu raze X (1916), prima unitate de unde scurte (1934), OSTEOTRON LIPUS – un performant stimulator al creșterii osoase, primul de acest tip din Japonia (1989), primul dispozitiv cu microunde din lume (1998), dispozitivele portabile de dimensiuni reduse, cu ultarsunet (2010).

Pe lângă înalta tehnologie încorporată și funcționalitate, aparatele ITO se remarcă și printr-un design modern și inovator, fapt recunoscut și încununat prin obținerea a două premii pentru design, în anii 2003 și 2006.

Eficacitatea dispozitivelor medicale ITO este susținută de numeroasele studii clinice, care au stat la baza creării lor. În strânsă conexiune și colaborare cu mediul academic, cu cele mai importante organizații de fizioterapie, precum WCPT, dar și cu cercetători din Japonia sau internaționali, ITO acordă o maximă importanță considerațiilor științifice, de care ține cont în dezvoltarea noilor tehnologii.

Calitatea  aparatelor ITO este incontestabilă. Dispozitivele medicale sunt asamblate, verificate și ambalate de o singură persoană, într-un proces unitar, care poartă denumirea de sistem celular de producție; prin acest sistem, fiecare angajat este responsabil de întreg procesul de producție a unui aparat, fiind demonstrat că gradul de implicare și competențele sunt crescute în acest fel.

Un riguros control al calității este asigurat în propriul laborator de testare. Laboratorul este complet automatizat și robotizat, procesele desfășurate aici fiind o garanție în plus a preocupării pentru calitate, a japonezilor.

Dispunând de tehnologii sofisticate, cu protocoale de tratament și variabile programabile concentrate pe patologiile cunoscute, dispozitivele ITO sunt foarte prietenoase și ușor de utilizat de către operatori; sunt, de asemenea, recunoscute în lumea întreagă ca un vârf de lance al aparaturii medicale de fizioterapie.

Succesul de necontestat al ITO își are originile la începuturi, în 1916, când Kenji Ito – un om cu o viziune extraordinară – a pus bazele acestei companii. Animat altruism și pasiune , și-a adus contribuția la construirea unei lumi mai sănătoase, iar valorile sale au dăinuit peste ani . Preocupat de dezvoltarea de echipamente care să permită tratatrea unui număr cât mai mare de pacienți, Kenji Ito a transformat în realitate un vis în care sensul vieții îl reprezintă acțiunile în folosul celorlalți.

Posted in Fizioterapie, Producatori echipamente

Hannu Ilmolahti – o poveste de succes marca HUR

Pentru cântărețul finlandez de operă, Hannu Ilmolahti, aparițiile pe scenă deveniseră foarte dificile , nu din pricina vocii sau a complexității spectacolelor, ci dintr-un motiv dificil de bănuit.

Cântărind 125 kg, cu probleme serioase la una dintre glezne, domnul Ilmolahi susținea recitalurile dintr-un scaun rulant, pentru că altfel, efortul ar fi fost insuportabil.

După mai bine de 20 de reprezentații chinuitoare, domnul Ilmolahti a luat decizia de a merge la operație. A ales un reputat ortoped finlandez, același care l-a operat în trecut și pe fotbalistul David Beckham.

După 6 operații, starea fizică și psihică a lui Hannu Ilmolahti s-a înrăutățit însă, gradul de independență reducându-i-se la maximum. “ Nu mai puteam să fac nimic singur, eram supraponderal, colesterolul și glicemia atinseseră un nivel alarmant, iar musculatura mi se atrofiase din cauza inactivității”, spune domnul Ilmolahti – 60 de ani.

Era pentru a doua oară când se afla într-un moment de răscruce. De data aceasta, soluția a venit din partea Centrului de sănătate Actilife, din Kokkola. Centrul se adresează persoanelor peste 40 de ani și utilizează echipamente pentru exerciții cu rezistență dezvoltate de HUR. Sunt peste 1250 de membri activi, iar veteranul de vârstă are 87 ani.

Kauppalehti. Oy HUR Ab Kokkola. Actilife salilla Håkan Svartsjö treenaa ja oik. valmentaja salin vetäjä Hannu Ilmolahti. Taustalla vas. Aila Haikola ja Sirkka Finnilä treenaamassa.

HUR este lider mondial în producerea de echipamente computerizate, cu aer comprimat, pentru exerciții cu rezistență. Se adresează persoanelor care vor să aibă un stil de viață activ, dar și celor cu afecțiuni sau dizabilități motorii.

Așadar, pentru Hannu Ilmolahti viața a reînceput să aibă sens, iar în prezent, sesiunile de anternament la  Actilife au câștigat un mare plus: se desfășoară cu muzică – muzica lui Hannu Ilmolahti.

Sursa: http://www.hur.fi/en/news/exercise-helped-singer-turn-his-life-around.

Posted in Kinetoterapie, Povesti de succes, Producatori echipamente

Reeducarea mișcării cu dispozitive CPM

kinetec_cpm

Terapia prin mișcare continuă pasivă (CPM)

Cercetările din anii ’70 efectuate cu echipamente acționate de un motor, au furnizat baza științifică pentru tratamentul CPM. Rezultatele clinice pozitive au dus la răspândirea rapidă a terapiei CPM în rândul specialiștilor, aceasta fiind bine primită și de pacienți. 40 de ani mai târziu, progresele tehnologice, uzitarea pe scară tot mai largă a acestei forme de reabilitare post-operatorie, cât și noile aplicații și protocoale întăresc argumentele în favoarea recuperării ortopedice cu CPM. Din punctul de vedere al pacientului, reprezintă o metodă rapidă de reluare a funcțiilor articulațiilor, a mobilității în general și, implicit a stimei de sine.

În urma unui studiu de pionierat al profesorului Robert Salter, având ca subiecți o populație de iepuri, au fost evidențiate beneficiile terapiei CPM în următoarele direcții:

 1. Refacerea cartilagiilor:
 • Nutriție și activitate metabolică îmbunătățite
 • Vindecare accelerată a țesuturilor articulare
 • Regenerarea cartilagiilor
 1. Refacerea tendoanelor:
 • Refacerea aspectului tisular al tendoanelor
 • Creșterea elasticității tendoanelor
 • Grăbirea vindecării intrinseci, printr-o hrănire accelerată
 • Prevenirea formării de aderențe

Avantaje ale terapiei CPM

 • Îmbunătățește mobilitatea articulară
 • Contribuie la reducerea riscului formării aderențelor și al rigidizării articulațiilor
 • Reduce durata spitalizării și a recuperării post-operatorii
 • Contribuie la creșterea stimei de sine, a stării de bine și a independenței funcționale

Compania franceză  Kinetec® este lider mondial în designul și producerea de dispositive CPM, punând la dispoziția utilizatorilor o gamă extinsă de echipamente, menite să acopere toate cerințele de recuperare la nivelul articulațiilor, ca parte dintr-un process de reabiliatre evidence-based. Dispozitivele sunt grupate astfel: CPM pentru genunchi și șold, CPM umăr, CPM cot, CPM mână și încheietură, CPM pentru gleznă.

recuperare-cpm

Indicații genunchi și șold

 • protezarea de genunchi
 • fracturi (tendon rotulian, tibie, femur)
 • artroscopie
 • protezarea șoldului
 • reparațiile de tendoane

Indicații umăr

 • protezare totală de umăr
 • dislocări repetate ale humerusului
 • leziunile coafei rotatorii
 • fracture ale humerusului superior
 • fracturi de scapulă
 • acromioplastie
 • capsulotomie
 • artroliză
 • sinovectomie pentru artrita reumatoidă
 • toate tipurile de rigiditate articulară progresivă

Indicații cot

 • ORIF cot
 • fracturi metafizare
 • artroliza pentru rigidizare post-traumatică
 • formare aderențe extraarticulare
 • protezare cot
 • sinovectomia cotului
 • artrotomie și drenaj în fază acută

Indicații mână și încheietură

 • tenoliză de flexor și extensor
 • aponevrectomie în boala Dupuytrens
 • reducere deschisă și fixare internă a diafizei intraarticulare, fracturi de metafiză și epifiză ale falangelor
 • artroliză MCP
 • protezare MCP, PIP și DIP
 • rigidizare post-arsuri
 • capsulotomii, artroliză și tenoliză pentru rigidizare post traumatică a articulațiilor MCP, PIP și DIP
 • sinovectomii

Indicații gleznă

 • mobilizare pasivă a fracturilor după protezare
 • mobilizarea articulațiilor piciorului tratament al leziunilor: tendonul lui Ahile, ligament laterale/colaterale, ligament colateral medial
 • alungirea chirurgicală a tendonului lui Ahile
 • piciorul varus equin

Sursa: http://kinetecuk.com

Posted in Kinetoterapie, Producatori echipamente

Despre terapia shockwave

Terapia shockwave este folosită în practica medicală de peste de peste 30 ani ( 1980, Germania), debutând cu tehnologia ESWL (Extracorporeal Shock Wave Littothripsy)  – metodă minim invazivă de tratament a litiazei reno-ureterale.

ESWT (Extracoropreal Shock Wave Therapy) reprezintă metoda neinvazivă de combatere a durerii și tratament în principal pentru afecțiunile sistemului musculo-scheletal.  În multe cazuri, terapia shockwave înlocuiește cu succes intervențiile chirurgicale, rezultate excelente fiind obținute în medicina sportivă, ortopedie sau în urologie (mai exact în tratarea Disfuncției erectile).
Dispozitiv-ShockWave-piezoelectric

Tehnologia shockwave piezo ESWT – PiezoWave II
Principiul de funcționare – Concentrat și precis

Elementele piezo-ceramice sunt ordonate pe o suprafață concavă, astfel încât, în momentul excitării lor cu un impuls electric de înaltă tensiune, generează o presiune mecanică.

Datorită preciziei de aliniere a elementelor piezo-ceramice, fiecare impuls generat este concentrat pe o suprafață bine determinată.
Aplicator piezo

Tocmai această concentrare exactă a impulsurilor generate determină unda șoc în punctul dorit.

Tehnologia shockwave piezo elimină necesitatea oricăror alte dispozitive adiționale de direcționare a undelor, grație concentrării exacte.

Pornind de la această tehnologie, Richard Wolf și Elvation au dezvoltat un aplicator cu design compact și cu zonă focală bine definită.

Terapia nedureroasă este foarte silențioasă, nivelurile de energie sunt ajustabile, neexistând practic efecte adverse asupra zonei de tratament.

Aplicatorii au fost concepuți fie cu un singur strat de cristale piezo, fie cu două straturi, funcție de nivelul de energie necesar.

În plus, pentru rezultate cât mai bune și pentru a minimiza dispersia undelor în afara zonei de tratament, tehnologia folosește distanțiere cu gel la contactul cu piele pacientului. Acestea au forma conică, sunt interschimbabile, cu grosime ajustabilă din 5 în 5 mm.

Adâncimea de pătrundere a undelor de șoc este cuprinsă în intervalul 0-6 cm.
aplicator-shockwave-piezoelectric

Principala particularitate a tehnologiei dezvoltată de Richard Wolf și Elvation și înglobată în dispozitivul PiezoWave II constă în cele 3 tipuri de aplicatori – concentrat, concentrat liniar și planar, aplicatori care facilitează tratamentele nu numai în fizioterapie, ortopedie, medicină sportivă, dar și în urologie (Disfuncția Erectilă) sau în tratarea piciorului diabetic.
shockwave-piezoelectric

Durabilitatea aplicatorilor reprezintă un alt avantaj de luat în seamă. Durata de viață poate ajunge până la 5 milioane de șocuri, în cazul surselor concentrate.

Ar mai fi important de amintit posibilitatea de conectare on-line, cu aplicații utile din AppStore, utilizatorii fiind astfel mereu în pas cu ultimele tendințe mondiale care privesc terapia shockwave.

Posted in Cele mai noi echipamente, Fizioterapie

Dispozitive pentru recuperarea pediatrică

Reabilitarea pediatrică din punct de vedere fizic și emoțional reprezintă o preocupare și o responsabilitate în același timp, pentru specialiștii angrenați în acest proces.
Și pentru noi, ca furnizor de echipamente și servicii, provocarea de a livra calitate, fiabilitate și inovație este mare.

Respectând și în acest caz principiul abordării holistice, furnizăm dispozitive și soluții menite să eficientizeze activitatea medicilor, terapeuților și a psihologilor și să contribuie la dezvoltarea continuă a recuperării medicale pediatrice.

Pentru recuperarea kinetică, punem la dispoziția specialiștilor o gamă vastă de echipamente: biciclete medicinale pentru copii, covoare de mers simple sau cu harna;ament, scări și bare paralele, verticalizatoare, dispozitive pentru educarea și îmbunătățirea echilibrului, a mobilității și coordonării, standing-uri, mese bobath, spaliere, saci cu nisip, gantere, mingi medicinale, benzi elastice.

ortotecsa-copiif-56n-barras-paralelas-parallel-barscrawling

Echipamentele robotice reprezintă un alt pilon important, devenind pe zi ce trece instrumente tot mai însemnate în asistența specialiștilor de recuperare neuro-motorie.Înalta tehnologie înglobată, care permite testarea, analiza și ulterior implementarea terapiei, susțin terapeuții în obținerea de rezultate durabile și rapide.

Nu în ultimul rând furnizăm soluții și echipamente pentru stimulare cognitivă și senzorială, dispozitive pentru ergoterapie pediatrică, dispozitive concepute pentru performanță.

fancis_house_2

Dincolo însă de toate aceste echipamente, care cu siguranță fac diferența în practica medicală, desăvârșirea actului medical este asigurată de dedicarea, implicarea, pasiunea și competențele oamenilor minunați din acest domeniu.

Posted in Kinetoterapie Tagged with:

Studiu privind tulburările de memorie la vârstnici

Cercetări recente au arătat faptul că o alimentație echilibrată, combinată cu exerciții fizice regulate și cu activități de stimulare neuronală, au ca rezultat o încetinire a ritmului de degradare cognitivă, la persoanele vârstnice.   

1

Un program coerent pentru vârstnicii cu risc de demență, constând în consiliere în privința alimentației, exerciții fizice efectuate cu regularitate, activități cognitive și o gestionare eficientă a factorilor de risc vascular sau metabolic, are drept rezultat o încetinire a degradării cognitive, conform unui studiu de specialitate realizat în Finlanda.

În studiul privind prevenția degradării cognitive, cercetătorii finlandezi au pornit de la ipoteza că un index ridicat al masei corporale și sănătatea cardiacă sunt principalii factori de risc în apariția tulburărilor de memorie și instalarea diferitelor tipuri de demență.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1260 persoane vârstnice, împărțite în două grupuri: primul eșantion a primit indicații pentru activități zilnice obișnuite, în timp cel al doilea, a beneficiat de consiliere privind dieta, participarea la exerciții fizice regulate,  terapie cognitivă și asistență în gestionarea factorilor de risc cardiovascular.  Toți participanții la studiu au fost diagnosticați, în baza testărilor preliminare, cu risc crescut de demență.

După doi ani, subiecții au fost reevaluați, cu ajutorul Testului Bateriei Neouropsihologice (NTB), în care scorul înalt corespunde unei mai bune funcționări mentale.

2

La general, scorul grupului de intervenție a fost cu 25% mai mare față de scorul grupului de control. Îmbucurătoare a fost și atitudinea pozitivă față de indicațiile privind un stil de viață sănătos. De pildă, prestația nutriționistului a sporit interesul pentru o alimentație sănătoasă, deși subiectul era cunoscut de majoritatea grupului.

Posted in Studii clinice

O nouă generație de aparate de fizioterapie

Noua gamă de aparate de fizioterapie ale producătorului japonez ITO, pe care ICEMED îl reprezintă cu onoare în România, surprinde prin versatilitate și design revoluționar. Dispozitivele sunt portabile, intuitive și ușor de utilizat. Tehnologia ultra-modernă include combina de fizioterapie cu 6 canale – EU 941, aparatele de ultrasunete multifrecvență US 751, aparat de ultrasunete portabil waterproof US 101L și US 103S și cel mai performant dispozitiv TECARDIA-TKR 800.

Aparatul de diatermie (TECAR) înglobează cea mai performantă tehnologie, pentru categoria sa de echipamente medicale.

Pentru a înțelege în profunzime calitățile dispozitivului DIA-TKR 800, vă invităm să facem împreună o incursiune în istoria terapiei TECAR.

comparatie-Tkr

Diatermia își are etimologia în grecescul dia – thermos = prin căldură.  TECAR este, de fapt, acronimul pentru Transfer Energetic Capacitiv și Rezistiv. Prin această terapie, corpul folosește propria energie și mecanisme de regenerare la nivel tisular și muscular, efectul fiind cel de vindecare.

În plan evolutiv, această tehnologie revoluționară își are originea în secolul al XIX-lea, când fizicianul scoțian J.K. Maxwell a demonstrat teoria undelor electromagnetice. Contribuția la ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de terapie TECAR și-au adus-o și alți savanți (Heinrich Hertz, Nikola Tesla, Doc. Arsene d’Arsanoval), eforturile lor științifice fiind încununate în 1906, prin crearea primului dispozitiv de diatermie.

Terapia TECAR a fost folosită cu succes încă din 1970, în tratarea a numeroase patologii precum: artroză, epicondilită, bursită, contracturi musculare, tendinită, sciatică, spondiloză, coxartroză, sindrom de canal carpian, gonartroză, fasciită plantară. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate numeroase tipuri de aparate pentru terapie TECAR.

Ce aduce nou DIA-TKR 800

Unul din elementele inovatoare aduse de DIA-TKR 800 este acela că modurile de emisie rezistiv și capacitiv, sunt generate prin intermediul unui singur aplicator, în loc de două.

DIA-TKR 800 este prevăzut cu un sistem de asociere care permite operatorului să aleagă valorile de tratament potrivite și adaptate la sensibilitatea fiecărui pacient.

Aparatul japonez DIA-TKR 800 include o enciclopedie cu un număr impresionant de tratamente. Fiecare terapie este documentată cu imagini 3D, recomandări și indicații în toate etapele.

Pentru cunoscători, un alt element de noutate adus de aparatul de diatermie distribuit de ICEMED, este modul de lucru pulsat ajustabil – în care durata pulsurilor poate fi ajustată de operator, oferind țesuturilor timp de relaxare termică.

Design-ul modern este și foarte compact, fapt ce transformă aparatul TECAR într-unul portabil.

Nu în ultimul rând, display-ul color, tactil face navigarea mult mai ușoară.

În final, amintim principalele efecte terapeutice ale diatermiei: efect analgezic, antiinflamator, reechilibrare metabolică, biostimulator, dar și oxigenare la nivelul țesuturilor.

Datorită caracteristicilor sale deosebite, aparatul este recomandat în reabilitare medicală sau medicină sportivă, unde refacerea rapidă este esențială pentru reluarea activitații și obținerea de performanță.

Posted in Cele mai noi echipamente, Fizioterapie

Patul JOUVENCE pentru relaxare

Oferiți-vă senzația maximă de relaxare și răsfăț!

Patul de relaxare Jouvence oferă senzații unice de plutire și „corp ușor”, în timpul sesiunilor de masaj sau împachetări.

Suprafața sistemului Jouvence poate fi adaptată tuturor etapelor tratmentelor de relaxare, înfrumusețare sau revitalizare. Veți experimenta așadar senzații speciale și extrem de plăcute: la începutul sesiunii veți fi așezați pe o pernă fermă de aer – baza perfectă pentru masaj sau împachetări. Odată prima etapa finalizată, aerul va fi înlocuit treptat cu apă încălzită. Corpul este relaxat la maximum, resimițind o senzație de plutire, cu efect calmant. În același timp, este activată circulația sangvină și porii sunt deschiși. Împachetările își manifestă efectul maxim în timpul acestei faze a terapiei.

A treia etapă o reprezintă revenirea pe perna de aer, proces ce se produce lent, într-un mod foarte delicat, schimbându-vă concomitent poziția corpului, astfel încât circulația este stimulată.

Ideal pentru oazele de relaxare, centrele spa și welness, foarte potrivit și pentru bazele de tratament și recuperare medicală, sistemul Jouvence este un dispozitiv care permite o „culme a relaxării”. Foarte intuitiv, grație celor 5 butoane touch amplasate pe marginea sistemului, facilitează 5 faze de masaj diferite. JOUVENCE este prevăzut cu 20 duze pentru masaj , acționate prin intermediul unui singur buton. Suprafața exterioară respectă cele mai exigente standarde de igienă, fiind rezistentă la apă, uleiuri și dezinfectanți. Poate fi spălată la 90 grade sau curățată cu jet de aburi.

Nu în ultimul rând, designul sistemului de relaxare uscată Jouvence impresionează prin linia clasică de o simplitate absolută. Sticla de acryl de cea mai înaltă calitate din care este confecționată, împreună cu tehnologia germană de producție desăvârșesc acest produs, destinat relaxării și obținerii armoniei organismului.

 

Unbescheiden GmbH este producătorul european de top de echipamente pentru spa și hidroterapie. Cu o tradiție de peste 150 de ani în industrie, Unbescheiden a devenit un simbol al înaltei calități în echipamentele și soluțiile pentru spa medical și welness.jouvence dry float jouvence021

Posted in Cele mai noi echipamente, Hidroterapie, Producatori echipamente